Corona duwt vrouwen weer naar de haard

23-11-2020


Het coronaverlof, dat een oplossing moest bieden voor de opvangproblemen in heel wat gezinnen, werd vooral door vrouwen opgenomen. In september was hun aandeel zelfs 75 procent, veel meer dan bij ouderschapsverlof voor de pandemie. 'Corona heeft rolbevestigend gewerkt.'

Van mei tot en met september voerde de vorige federale regering het zogenaamde coronaverlof in. Een speciaal soort ouderschapsverlof dat gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar moest ontlasten. Uit een analyse die De Morgen maakte op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen (RVA) blijkt dat het in grote mate vrouwen waren die coronaverlof opnamen. De totale curve kent nogal een grillig verloop, met hoogtes en laagtes en een duidelijke piek in juni. Toen maakten maar liefst 68.992 mensen gebruik van het systeem. Maar het aandeel vrouwen bleef van mei tot september wél gestaag stijgen. Van 67 procent in mei tot 71 procent in augustus. De laatste maand, september, ging het zelfs om 75 procent.

Een percentage dat velen toch wel zorgen baart. Vooral omdat dat aandeel een pak hoger ligt dan bij het gewoon ouderschapsverlof dat we voor corona kenden. Sinds 2015 was daar namelijk een lichte daling te merken bij het aandeel vrouwen, omdat steeds meer mannen kozen voor ouderschapsverlof. In 2019 ging het nog om 67,7 procent vrouwen.

STAP TERUG

Het ziet er dus naar uit dat we door corona een stap teruggezet hebben, stelt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Je had tijdens de coronacrisis een unieke situatie waarbij de zorg voor de kinderen terugkwam naar het gezin. En dan zie je dat vooral vrouwen die zorg opnemen en dat corona dus eerder rolbevestigend dan roldoorbrekend gewerkt."

Ook bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen maken ze zich zorgen. Want we lijken als maatschappij in deze crisissituatie meer terug te vallen op ouderwetse gewoonten en opvattingen, zeg maar. "We zien dat niet alleen aan die coronaverloven", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. "Het is nog wat vroeg om ons hierover uit te spreken, maar het is ons aanvoelen dat je dat ook in de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt begint te merken."

Bij het Instituut lopen op dit moment namelijk ook meer meldingen binnen van zwangere vrouwen die bezorgd zijn over het effect dat hun bolle buik heeft op hun job. "Zwangere vrouwen genieten bescherming tegen ontslag, maar in de praktijk is het nog altijd de meest voorkomende vorm van arbeidsgerelateerde discriminatie waar wij meldingen over krijgen", zegt professor Stevens. "De vrees is nu dat er een grote golf van ontslagen zit aan te komen. En dat daarbij stereotiepen een rol zullen beginnen te spelen. Zwangere vrouwen die te horen krijgen dat ze ontslagen worden 'omdat ze zo langer bij hun kindje kunnen blijven'. Die werkgever gaat ervan uit dat de man nog altijd de kostwinner is en dat het loon van de vrouw maar een extraatje is. Maar in het tweeverdienersmodel van vandaag is dat al lang niet meer de realiteit. Die evolutie is zorgwekkend."

Ook bij staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) zijn ze gealarmeerd. "Dat we in deze crisis terug lijken te keren naar meer klassieke patronen, blijkt ook uit buitenlandse studies", zegt woordvoerster Jessica Soors. "We gaan dat de komende tijd ook in de gaten blijven houden."

Bron: De Morgen 

Positie van de man en vrouw doorheen de tijd
Alle rechten voorbehouden 2021
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin